Peak Lenin 2016

Kirgisistan, 7134 meter

ved Ole Magnus Stokke 

Den 29. juli går startskuddet for den NHHSE-støttede ekspedisjonen til Peak Lenin i Kirgisistan. Målet for den omkring 3 uker lange fjellturen er å nå toppen, med den respektable høyden 7134 meter. Dette gjør ekspedisjonen til en milepæl for ekspedisjonsgruppa, som for første gang sender av sted en gruppe med mål om å passere den magiske 7000-metersgrensen. Her kommer en kort presentasjon av landet, fjellet og de fire ekspedisjonenistene.

Det hele startet en sen høstkveld i fjor, da jeg og min mangeårige venn og turkamerat, Eivind, satt og mimret over tidligere bragder. Dette vekket eventyrlysten i oss begge, og vi endte raskt på konklusjonen om at vi måtte på en ny ekspedisjon. Ettersom vi begge har vært på over 6000 meter tidligere, skilte Peak Lenin seg raskt ut som et attraktivt mål med sine mer enn 7000 meter. Dessuten, etter flere år i lære her på kapitalismens høyborg, hva passer vel bedre enn en real duell mot en av historiens største antikapitalister? Med oss på turen får vi følge av to staute karer, Arne Sigmund og Johannes.

Peak Lenin ligger i Pamir-fjellkjeden i Kirgisistan på grensen mot Tadsjikistan. Med andre ord en av verdens mest bortgjemte avkroker, hvorav det meste av kjennskap for den jevne nordmann er tilegnet fra filmen om Borat. Kirgisistan er blant de aller fattigste av de tidligere sovjetrepublikkene, med over en tredjedel av befolkningen under fattigdomsgrensen. Historisk var kirgiserne et nomadisk gjeterfolk, fram til de russiske bolsjevikene startet implementeringen av sin statsideologi. Etter Sovjetunionens fall har Kirgisistan som det eneste av Stan-landene tatt klare steg mot demokrati. Landet regnes som det frieste landet i Sentral-Asia, uten at det nødvendigvis sier så mye i en region hvor lite er endret fra Sovjettiden.

Fjellet ble oppdaget i 1871, og første gang besteget i 1928. Ettersom det ikke er behov for teknisk klatring, er Peak Lenin kjent for å være et av de minst krevende 7000-metersfjellene i verden. Dette har gjort fjellet til en populær destinasjon, hvor det årlig er flere hundre håpefulle fjellklatrere som prøver seg. Men la det være klart, ingen 7000metersfjell er enkle mål. Med opptil 10 timer lange etapper om dagen i dyp snø, tung oppakning og i tynn luft, er ekspedisjonen fysisk krevende.  Dessuten fører dårlig og uforutsigbart vær til at suksessraten enkelte år har vært nede på 2%.

Vi krysser fingrene for gode forhold og gleder oss til ekspedisjon!


Les reisebrev fra turen her


De fire ekspedisjonistene: