Kilimanjaro 2015

Afrikas tak, 5895 meter 

REISEBREV


Dag 1: Åtte spente deltagere med mange inntrykk fra safarien friskt i minne starter på turens store høydepunkt. Vi blir hentet av en buss med bærere, til sammen ca 25 stykker som bare skal ta vare på oss. Gjennom hele turen får vi høre at vi skal ta det «pole pole», «sakte sakte» på norsk. «Hakuna matata» kjent fra Løvenes Konge er også et uttrykk vi får høre mye. På kvelden blir det overraskende kaldt og alle drar på seg boblejakker og ull selv om vi hele dagen gikk med shorts og t-skjorte.


Dag 2-5: De påfølgende dagene blir vi vekket til varmt vaskevann og frokost. Maten kan ikke sies å være tilberedt av Tanzanias Eyvind Hellstrøm, men den er til tider overraskende bra og det skal ikke stå på maten om vi kommer til toppen eller ikke. Vi fortsatte dagene med å gå noen timer frem til lunsj da vi nådde neste camp. På ettermiddagene var det rutine med en kortere tur for å akklimatisere oss til høyden bedre for å være forberedt de neste dagene.


På dag 5 nådde vi basecamp ca 4700 moh, siste leir før toppstøtet. Spente legger vi oss tidlig for å få litt søvn, vel vitende om at toppstøtet starter ved midnatt.


Dag 6: Toppstøtsdagen. Vi står opp en halvtime før midnatt og får i oss litt te, kaffe og noen kjeks. Det er mørkt og kaldt, men humøret er på topp for alle er fast bestemt på å nå toppen. Med oss har vi våre to guider og tre andre bærere. Det første vi møter er en veldig lang og bratt bakke som går opp til kraterkanten. På veien møter vi mange andre grupper og tempoet er svært sakte. Flere av oss kjenner fort at høyden begynner å ta på. Hodepine, svimmelhet og sterk kvalme preger de fleste. Vannet vårt fryser til is på vei opp, mangel på væske hjelper ikke på situasjonen. Bærerne må ta noen av sekkene våre, men etter vi nådde kraterkanten ca 5700 moh kl 05 er det ingen vei tilbake. En time senere når vi toppen. Solen har endelig stått opp og vi får en flott utsikt over de mektige isbreene som omringer toppen. Flere av oss har blitt svært dårlig og måtte støttes opp den siste biten, men alle friskner til på toppen. Vi tar de obligatoriske bildene på toppen og begynner på nedstigningen.


Tre timer senere kommer åtte slitne og skitne deltagere tilbake til basecamp. Etter noen timer søvn bærer turen videre ned. Det har vært en fantastisk tur opp, men vi ser alle frem til å komme ned, en uke på Zanzibar venter!


DELTAKERE


Daniel Jøsok Kvalsvik


Eirin Rabben


Margrethe Tengs


Ole Fylkesnes Halland


Ragnhild Flatland


Runa Kvalsvik Frantsen


Simen Workinn Njøten


Thomas Almås